ŽIVOTNA OLIMPIJADA

ČASOPIS SENSA / 11. JANUAR 2009.

Danica Cvetković je lekar zapadne i kineske medicine. U Kini je provela nekoliko godina učeći i usavršavajući teoriju i praksu tradicionalne kineske medicine. U Peking je otišla sa diplomom akupunkture i osnovnim znanjem kineskog, ali je tamo ustanovila da je njeno učenje TKM i jezika tek počelo. Da bi ušla u sve finese prakse, uporedo sa medicinom učila je kineske karaktere i ispisivala ih do duboko u noć. U Beograd se vratila obogaćena znanjem i iskustvom, ali i zatrpana gomilom knjiga na kineskom koje i danas sa lakoćom čita.

OZONOTERAPIJA

ČASOPIS SENSA / JUN 2009.

Svaka priča o ozonu počinje kiseonikom, koji u atmosferu otpuštaju biljke, tlo i planktoni. Pošto je lakši od vazduha, kiseonik se penje nagore u atmosferu, gde njegove molekule bombarduje jako ultraljubičasto zračenje (UV), koje jedan njegov deo pretvara u ozon. Novostvoreni ozon u tankom sloju boravi u atmosferi, gde upija manji deo UV zraka (veći deo ultraljubičastih zraka ipak stiže do zemlje i zahvaljujući tome možemo da preplanemo).

PULSNA DIJAGNOSTIKA

ČASOPIS SENSA / JUL-AVGUST 2009.

Dijagnoza pulsom je važan dijagnostički stub Tradicionalne kineske medicine, uz opservaciju jezika, uha i kože. Ovaj drevni način dijagnoze i dalje je veoma pouzdan, zato što govori ne samo o raznim procesima koji se uveliko dešavaju u telu, već i o onima koji su tek u začetku. Interesantna je činjenica da puls bubrega kod trudnice iskusnom dijagnostičaru može pokazati čak i pol deteta.