TKIVNE SOLI

homeopatija medicina plusTkivne soli su neorganske materije, zastupljene su u veoma malim količinama u svakoj ćeliji našeg organizma. Ima ih dvanaest i sve su manje više neophodne za rad tkiva i organa.

Mogli bi da kažemo da su tkivne soli minerali koji deluju u energetskoj formi. Količina unetog minerala neigra ulogu. Dovoljno je proceniti koji mineral nedostaje, napraviti ga homeopatski i dati globulu pacijentu da se rastapa u ustima. Za to vreme mineral – tkivna so se već uključila u funkciju ćelije.

Iako su neorganske prirode najbolje ih je unositi preko sveže organske hrane. U običnoj hrani su mnogo manje zastupljene, zbog tretiranja bijaka raznim hemikalijama pa zato i imamo pacijente sa raznim simtomima i bolestima u zavisnosti koje tkivne soli nedostaju.

NATRIJUM MURIATICUM je odgovoran za raspored tečnosti u organizmu. Te on značajno pomaže kod akutnih prehlada sa curenjem nosa, suzenjem očiju kijanjem, glavoboljom. Međutim jako je značajan i u lečenju hroničnog rinitisa, hron. konjuktivitisa, hron. gastritisa, ambliopije, katarakte, oboljenja jajnika, amenoreje, neplodnosti.

Za NATRIJUM SULFURIKUM bi se moglo reći da je čistac vlage i toksina, tako da je važan u čišćenju jetre slezine bubrega i pankreasa. Zbog toga se predlaze u lečenju žutice, problema zučne kese peska u bubrezima, emocionalne prenapregnutosti, ljutnje i u vreme vlažnih perioda.

SILICEA je čistac vezivnog tkiva preko kože i sluzokoža. Korist se kod gnojenja oka uha, kod zamućenja rožnjače kožnih gnijenja i opstipacije. Kaže se da se nedostatak silicee može naći kod osoba sa dosta sitnih bora oko očiju.

NATRIJUM FOSFORIKUM ima važnu ulogu u održavanju baznosti krvi jer razlaže masne kiseline i održava mokraćnu kiselinu rastvorenom u krvi. Brzo je delujući po može trenutno pomoći kod osoba sa gorusicom, gastritisom, kod gastritičnog refluksa, crevnih parazita, pečenja kod diaree, gihta i reumtizma.

MAGNEZIJUM FOSFORIKUM je važan kod bolova i grčeva (menstrualnim), kod grčevitog kašlja, palpitacija, zubobolje, neuralgija i akutnih bolova. Dobar je i kod štucanja, spazma želudca, spazma grla i spazmatičnog zadržavanja ili nezadrzavanja mokraće.

Po uzimanju ove soli više puta u toku dana gore navedene tegobe nestaju.

KALIJUM MURIATIKUM se koristi kod prehlade, kašlja, upale sinusa, srednjeg uha. Zajedno sa ferum fosforikumom čisti ekceme kod odojčadi.

KALIJUM FOSFORIKUM koristi se kod emocionalne preosetljivosti, nesanice, slabosti organizma i depresije. Po dr. Sesleru kalium fosforikum je odgovoran za centralni i periferni nervni sistem.

KALIJUM SULFURIKUM važan je za metabolizam i pankreasjer ima ulogu u raznošenju kiseonika. Usled njegovog nedostatka nastaje smanjena pigmentacija. Koristi se u lečenju hronične upale disajnih puteva, bronhitisa kod hronične upale očiju, ušiju, želudca i creva. Koristi se kod rozastih upala kože i karcinoma kože naročito na licu. U nedostatku ove soli javljaju se različite promene na koži, kao seboreja, perut, psorijaza, gljivice na nogama i lomljivost noktiju.

FERUM FOSFORIKUM ona je anti upalna. Kao nosilac O2 ova so je važna u ishrani tkiva i tretitanju svih upala sa temperaturom. Dosta se koristi kod glavobolje, kod dece u akutnim prehladama i u akutnom reumatizmu. Za njega možemo reći da igra važnu ulogu u imunitetu.

KALCIJUM SULFURIKUM je čistač krvi. Nalazi se u vezivnim tkivima i koži. Ova so uklanja sve štetne materije i produkte metabolizma. Preporučuje se u lečenju gnojnih upala (cirevi, apcesi). Naročito je efikasan u poslednjoj fazi gnojnog procesa.

KALCIJUM FOSFORIKUM je regenerator ćelija. Važan je u izgradnji krvne loze i rastu zuba. Preporučuje se kod slabosti organizma kod dece koja su u deficitu sa ovom silju glava je velika, a njene kosti su tanke. Fontanele dugo ne zarastaju. Deca sa deficitom kalcijum fosforikuma imaju i slabe kičmene pršljenove koji se ukrivo postavljaju jer ne mogu da izdrže težinu tela, dolazi do Kifoskolioze. Dete jako kasno prohoda, ovu bolest zovu i Engleska bolest. Kod spastičkih bolova u vreme ciklusa i kod grčeva u nogama. Zajedno sa ferum fosforikumom leči anemiju. Važna mu je uloga u usporenom psihomotornom razviju i najviše pomaže kad se da što mlađem detetu. Pomaže i kod usporenog rasta, a brzog propadanja zuba.

KALCIJUM FLUORICUM dovodi do elastičnocti tkiva. Većina nedostataka tkivnih soli kod ljudi može se prepoznati na licu. Međutim nedostatak kalcijum fluorikum je najizrazitiji. Koža je izrazito smeđa ispucala sa čestim varikizitetima. Često dolazi do istegnuća mišića i povrede ligamenata. Odličan je u tretiranju karijesa, kostanih fistula i uvećanih linfnih žlezda.